Jahelník s jablky
Taky nedáte dopustit na žemlovku? Já taky! A právě tenhle recept mi její chuť aspoň trošku připomněl :)Je to jedna z mých nejoblíbenějších snídaní a ten čas navíc, který nad tím strávíte určitě stojí za to. :)
Inspirovala jsem se tímto receptem, ale zaměřila jsem se na to, abych snížila kalorie a hlavně sacharidy na minimum, protože původní recept na ně byl docela bohatý. Jako člověk, který momentálně moc pohybu nemá (noha v sádrové dlaze) si teď musím jídlo hlídat více než obvykle, takže minimálně v dalším týdnu čekejte samé extra dietní recepty. :)
Ingredience:
80g jahel100ml mléka
250ml vody
1 vejce
7g medu (1 PL)
30g sušených švestek
10g rozinek
10-15g mandlí či vlašáků
200g nastrouhaných jablek
10g vanilkového pudinkového prášku
150g odtučněného tvarohu
skořice
vanilkový extrakt
stévie
Postup:
Z jahel, mléka a vody uvaříme za stálého (nebo alespoň občasného) míchání hustší kaši. Necháme aspoň trošku vychladnout a přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílku a žloutek. Dosladíme dle chuti (medem a stévií, popřípadě jiným vašim oblíbeným sladidlem). Přimíchala jsem i trošku skořice. Polovinu kaše můžeme nalít do formy. Další vrstva bude tvaroh smíchaný s vanilkovým extraktem a troškou vody (aby se lépe roztíralo). Následuje vrstva jablek promíchaných s rozinkami, pudinkovým práškem, skořicí (mooooc skořice :))Na jablka rovnoměrně poklademe nakrájené sušené švestky. Na ně nalijeme zbytek kaše a na závěr posypeme libovolnými ořechy.
Nutriční hodnoty (na 2 porce):
Energie: 846kcalBílkoviny: 36,4g
Sacharidy: 132,7g (z toho cukry: 51,7g)
Tuky: 17g (z toho nasycené: 2,7g)
Vláknina: 7,3g
Můžu se zeptat jak velká byla forma a co znamenají dvě porce? :)
OdpovědětVymazat