sobota 10. května 2014

NÍZKOKALORICKÉ Müsli-proteinové tyčinky

Kupujete si různé müsli tyčinky, fit tyčinky, proteinové tyčinky v domění, že děláte něco pro své zdraví a dokonalou postavu? Omyl! Zvlášť co se týče kupovaných müsli tyčinek (nedejbože s jogurtovou či čokoládovou polevou), jsou v drtivé většině případů plné bílého cukru, nezdravých tuků, barviv, aromat nebo škodlivých "éček". Neříkám, že jsou všechny stejné, naivně věřím, že bych nějakou, která nebude úplný propadák našla. Ale proč kupovat tyto tyčinky, u kterých pořádně nevím, co do nich strčili, když si můžu udělat vlastní. Budou zdravější, budu přesně vědět, co si strkám do pusy a hlavně si můžu namíchat chuť podle gusta. :)
Tyto müsli-proteinové tyčinky mají navíc extrémně málo kalorií!! :)
Energetická hodnota takové průměrné müsli tyčinky z obchodu (30g; bez polevy) se pohybuje okolo 110-140kcal. Kolik bude mít tato? Pouhých 69kcal! :) A jako bonus bude mít o dost více bílkovin a víc než o polovinu méně sacharidů. :)
Pozn.: vyšlo mi okolo 330g müsli tyčinek, takže to máte asi jako 11 kupovaných. :)


Tady pro srovnání:

Tato domácí müsli tyčinka (30g):

Energie: 69kcal
Bílkoviny: 4,2g
Sacharidy: 8,81g (z toho cukry: 2,5g)
Tuky: 1,65g
Vláknina: 1,3g


Müsli tyčina Fit meruňka (30g):

Energie: 113kcal
Bílkoviny: 1,8g
Sacharidy: 18,1g (z toho cukry: NEUVEDENO- radši :D)
Tuky: 3,7
Vláknina: NEUVEDENO 

Ingredirnce:

80g ovesných vloček
20g lískáčů
15g rozinek
80g cukety
30g proteinu (dala jsem neochucený a přidala 1/2 tablety příchuť vanilka)
1 bílek
1 banán
volitelné: skořice, kokos, vanilkový extrakt

Postup: 

Na pánvičce jsem si nasucho osmahla vločky s nasekanými ořechy. Když to začalo vonět, dala jsem bokem.
Pak jsem si pokrájela rozinky a aspoň na chvilku namočila do vody. Smíchala jsem v misce rozmačkaný banán, bílek a jemně nastrouhanou cuketu. Do této směsi jsem přidala vločky s ořechy a protein a pořádně promíchala. Nakonec jsem vmíchala rozinky a trošku skořice pro vůni.
Pak jsem dala do formy a pekla na 180° asi 30min. Poté jsem vytáhla a nakrájela na takové mini roztomilé müsli tyčinky :D Příjde mi to praktičtější. Pokud máte radši takové křupavější, ještě je takto nakrájené hoďte do trouby. Podle mě jsou pak lepší. :)
Dobrou chuť! :)









2 komentáře:

  1. Vypadají báječně :) Také jsem se již naučila péct si všechno domácí-sušenky, tyčinky...a nejen, že daleko lépe chutnají, ale člověk ví, co tam dává:)

    OdpovědětVymazat
  2. Někdy neodolám a místo domácího pečení se pustím do nákupu podobných tyčinek. Díky za to srovnání, je opravdu zbytečné utrácet peníze, když se i doma dá vykouzlit něco ještě lepšího a zdravějšího. :-)

    OdpovědětVymazat