pondělí 31. března 2014

Těžké začátky. Jak je přežít?



Těžké začátky. Jak je přežít?

Pro většinu asi nejhorší fáze co se hubnutí a zdravého životního stylu týče. Jeho začátek. Pro mnoho z vás je to možná jediná fáze, kterou jste absolvovali. Dál jste se jednoduše nedostali. Ale nezoufejte a neodsuzujte se za to. Naopak se poučte z předchozích chyb a snažte se jim vyvarovat.
Prvních pár dnů byste se po fyzické stránce měli cítit skvěle. Mělo by vám splasknout břicho, nebude nafouklé, měli byste být plní energie a elánu. Skoro jako znovuzrození. Pokud tomu tak není, něco děláte špatně. Pravděpodobně jíte málo, nebo vaše strava není dost pestrá.
Když ale přejdeme ke stránce psychické, už to u většiny tak růžové nebude. Člověk má většinou chuť na vše, co by jíst neměl. Někdy když vidí, jak se někdo láduje jeho oblíbenou pochutinou, říká si: „Proč já to vlastně dělám? Stojí mi to za to?“ Věřte tomu, že stojí. Není nic lepšího, než stoupnout na váhu a zjistit že jste nedřeli pro nic za nic. A co teprve ten pocit, když si toho někdo všimne! J A až si po nějakém tom měsíci dáte vedle sebe srovnávací fotky, budete na sebe opravdu hrdí a nakopne vás to k dalšímu zdokonalování.

Rady do prvních dnů

Pokud právě začínáte, ať už poprvé nebo po páté, určitě se vám bude hodit pár rad. Poradím vám, jak jsem začátky zvládala já. Vsadím se, že každému z vás alespoň jedna rada nějakým způsobem pomůže. J

Statistika nuda je…MÁ VŠAK CENNÉ ÚDAJE!

Jako první vám doporučuji se zvážit, vyfotit a ZMĚŘIT! Možná se vám do toho nechce, protože se bojíte, co zjistíte. Ale dost možná vás to ještě více nakopne. Není nic lepšího, než se na sebe umět zdravě naštvat (vlastní zkušenost J). Proto seberte všechnu odvahu a udělejte to. Po pár týdnech za tyto údaje budete vděčni. Uvidíte svůj pokrok a požene vás to dál. Nezapomínejte brát mnohem větší zřetel na míry než váhu! Zvláště pokud jste po dlouhé pauze začali se sportem. Doporučuju vážit se 1x týdně a měřit a fotit se 1x měsíčně (i když se přiznám, že to sama moc nedodžuju). Je to tak ale určitě lepší. Váha totiž neustále kolísá a vyšší hodnota by vás mohla demotivovat. Nejlepší je si udělat hezkou, přehlednou tabulku kde si budete údaje zapisovat. Nejlépe si ji dejte na viditelné místo, abyste ji měli stále na očích, a abyste měli na paměti, že tentokrát už se nezklamete. J

Motivace, motivace, motivace

U hubnutí je to snad ta nejdůležitější věc. Je to takový hnací motor, který vás v poslední chvíli zadrží, když se chystáte udělat něco vědomě špatně. Bez motivace to opravdu nejde. Pokud chcete svůj styl změnit jenom proto, že to tak zrovna udělala kámoška, nebo že vám někdo řekl že „je vám to tričko těsné“, ale vy sami to nechcete, bude velmi těžké setrvat. Musíte mít silnější odhodlání a chtít to především kvůli sobě. Třeba zdraví, neohrabanost a nechuť ke sportu kvůli kilům navíc, stále špatná nálada a pocit, že jste bez energie, jsou ty správné důvody, proč začít. Možná si říkáte, že je blbost začínat s dietou, když si připadáte vyčerpaní a nemáte na nic náladu. Opak je pravdou. Zdravá racionální strava dokáže s tělem udělat divy. A co teprve endorfiny ze sportu. Nebuďte zbabělí a jděte do toho. NAPLNO!
Tohle téma je ale docela na dlouho.. V nejbližší době plánuju udělat článek čistě o motivaci, protože si myslím, že by se jí měla věnovat opravdu velká pozornost. J

Začněte s Jill

Jillian Michaels. Jedna z nejznámějších, nejúspěšnějších, nejefektivnějších, nejdrsnějších.. Se superlativy bych mohla pokračovat dál. Jde o trenérku z Ameriky, co má na svědomí celou řadu veleúspěšných ale hlavně megaúčinných workoutů. Nejlepší je, že většina z nich vám zabere jen maximálně 30 minut denně. Myslím, že vám ji nemusím představovat dále, zná ji snad každý, kdo se aspoň trošku zajímá o hubnutí. Pokud toto jméno slyšíte poprvé, doporučuji vám hodit si tohle jméno do vyhledávače. Najde vám to nespočet informací a hlavně videí. Pro začátečníky s menší fyzičkou a hlavně s potřebou vidět výsledky co nejrychleji je určitě nejvhodnější 30ti denní program 30day Shred. Cvičíte každý den 30minut po dobu 30ti dní. Jsou 3 levely, každý na 10dní.
Já osobně na tyhle výzvy moc nejsem. Já si radši zajdu na kolo nebo brusle a pak si zaposiluju podle sebe. Sice mi to takhle zabere tak hodinu a půl. Ale prostě mě to takhle baví. Je to na každém, jakou cestou se vydá.
Každopádně si myslím, že výzvy tohodle typu jsou pro začátečníky nejlepší. Výhody:
•Naučí ho disciplíně (když člověk ví, že má cvičit každý den a vidí výsledky jiných, kteří to dokázali, snáz se do toho dokope)
•Má větší záruku úspěchu
•Ví, co má cvičit, nemusí si sestavovat žádný plán a pak pochybovat o tom, že to dělá správně
•Ušetří čas (i peníze třeba za posilovnu či nějaké fitness programy typu spinning)
•Získá základní kondici pro další sportovní cíle

Další úspěšní a oblíbení trenéři:
            •T. Shaun
            •Bob Harper
            •Zuzka Light
            •Tiffany Rothe







Změna po 30day Shred od Jill. Slušná motivace, ne? :) 
Bez změny jídelníčku to ale nepůjde! (Alespoň ne zdaleka tak účinně)

Kuchyně je „zakázané“ území

Zkuste se v kuchyni zdržovat co nejméně. A hlavně, když už tam jdete, tak jen s určitým cílem co a kolik si toho vezmete. Já jsem se toho zvlášť ze začátku opravdu hodně držela. Prostě jsem měla v hlavě jasně vymalováno, co si nachystám, když bylo hotovo, nedívala jsem se doleva, doprava a jídlo jsem si vzala do jiného pokoje spolu se sklenicí vody. Opravdu to pomáhá. Vybudovat si pevnou vůli je těžké. Ale když pro začátek zvládnete tohle, jste na dobré cestě. J

Nekupujte nezdravá lákadla, dejte zelenou novým, zdravým potravinám

Nekupujte zbytečně nezdravá jídla, která by vás akorát lákala a při každém pohledu by na vás křičela „rozbal mě“. Ovšem pokud nebydlíte sami, je to o dost složitější. Buď se s ostatními domluvte, aby vás „hlídali“ a když vás uvidí s něčím, co ve vaší ruce nemá co dělat, aby vás třba taktně napomenuli, nebo se zeptali, jestli to je nutné. Nebo jim řekněte, aby si své neřesti ukryli. J Nejlepší možnost je, aby do toho šli s vámi. To byste se mohli navzájem hecovat, podporovat a hlídat.
Zkuste objevit nová zdravá jídla třeba v nějaké zdravé výživě. Dnes už najdete zdravé koutky i ve velkých obchodních řetězcích. Zkuste se tam příště, až půjdete do obchodu zdržet a podívat se po pár potravinách, které jste nikdy nezkusili a začněte experimentovat. Jídlo vás bude bavit a budete si ho užívat. Hlavně čtěte etikety! Velmi důležité jsou nutriční hodnoty, ale hlavně složení. A další věc. Nakupovat choďte vždy najezení! Je tak mnohem menší pravděpodobnost, že ve vašem košíku skončí nějaké nesmysly, kterých byste si jindy v regále ani nevšimli.


Žádné komentáře:

Okomentovat